Opgaves te urgent
Het kabinet is van plan het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) te schrappen en heeft het bijbehorende transitiefonds al fors verminderd. Het NPLG was de samenhangende satéprikker tussen tal van wettelijke en maatschappelijke opgaves. Deze opgaves verdwijnen niet en zijn te urgent om te blijven wachten op nieuwe plannen vanuit Den Haag. Daarom blijft de provincie Brabant investeren in een integrale aanpak van stikstof-, water-, natuur- en klimaatproblemen. Omdat we ruimte willen voor wonen, natuurherstel, een gezonde leefomgeving, mobiliteit, energietransities, innovaties én een duurzaam toekomstperspectief voor onze boeren.
Maar hierbij zijn wel een standvastige overheid en financiële middelen nodig. Het wegvallen van het Transitiefonds heeft grote impact op onze mogelijkheden om de wettelijke doelen te kunnen behalen. Stilstand is geen optie.
Gebiedsgerichte aanpak
In de gebiedsgerichte aanpak werken overheden, natuurorganisaties en de agrarische sector integraal samen aan de transitie van het landelijk gebied. Dit door in en bij natuurgebieden met elkaar én met lokale organisaties en inwoners te zoeken naar slimme combinaties van oplossingen voor sterkere natuur, voldoende water met een betere kwaliteit, een goede bodem en de toekomst van de landbouw.