Waterschap De Dommel zet water centraal voor een toekomstbestendig stroomgebied Sterkselsche Aa

15-10-2024
89 keer bekeken

Het stroomgebied van de Sterkselsche Aa ligt tussen de plaatsen Weert, Maarheeze, Heeze en Sterksel. De beek stroomt in noordelijke richting en komt bij Kasteel Heeze samen met de Groote Aa, waarna ze de Kleine Dommel vormt. Het is een mooi gebied met een rijke cultuurhistorie.

In de 19e en 20e eeuw heeft de mens de natte gronden langs de beek ontgonnen en extra watergangen aangelegd om landbouw mogelijk te maken. In de periode 1916-1920 werd het Sterksels Kanaal gegraven en rond de jaren 1950 werden ook natte laagtes in het dekzandlandschap ontgonnen, zoals het Kamersven. De Peelvenloop werd gegraven om het Peelven droog te leggen en geschikt te maken voor landbouw. Deze vroegere ontwikkelingen zijn nog steeds zichtbaar in het huidige landschap.

In de huidige tijd zien we dat het klimaat verandert. Steeds vaker hebben we te maken met warme, droge periodes waarin het grondwaterpeil zakt en de bodem verdroogt. Tegelijkertijd worden natte periodes langer, waardoor heftige regenval voor overlast zorgt. Dit heeft grote gevolgen voor de natuur, landbouw en de leefomgeving in het beekdal van de Sterkselsche Aa. De klimaatverandering dwingt ons anders om te gaan met water en onze werkwijze aan te passen.

Waterschap De Dommel wil daarom werken aan een duurzaam en toekomstbestendig watersysteem in het stroomgebied van de Sterkselsche Aa. Een watersysteem dat goed is voor inwoners, bedrijven, landbouw en natuur. Het waterschap heeft hierbij de volgende ambities:

  1. Elke druppel vasthouden en laten infiltreren waar deze valt.
  2. Schoon water schoonhouden.
  3. Functies aanpassen aan het bodem- en watersysteem.

We moeten nú keuzes maken en anders omgaan met water: ‘de watertransitie’. Daarom start het waterschap een project voor dit gebied. Kijk voor meer informatie over ‘de watertransitie’ op de website van het waterschap De Dommel of neem voor project-aanpak contact op met de omgevingsmanager van het project, Leon van Rijthoven: lvrijthoven@dommel.nl

Afbeeldingen

Cookie-instellingen