Hulp voor boeren bij het realiseren van kansen

23-01-2025
238 keer bekeken

Het ondersteuningsnetwerk maakt zich hard voor een duurzame toekomst voor agrariërs.

Boer zijn en boer blijven is een behoorlijke uitdaging op dit moment. Niet in de laatste plaats door overheidsmaatregelen die de afgelopen jaren op de sector zijn afgekomen. Nog steeds liggen er verschillende opgaven op het gebied van water en natuur die de agrarische sector raken. Welke oplossingen kunnen we samen bedenken voor deze opgaven en wat voor effect hebben die op boerenbedrijven? Het Ondersteuningsnetwerk Landbouw en Voedsel van de provincie Noord-Brabant begeleidt ondernemers bij de kansen en uitdagingen die op hen afkomen.

René Poodt gaat namens het Ondersteuningsnetwerk in gesprek met de boeren rondom Natura 2000-gebied Strabrechtse Heide e.o. Lees hier meer om kennis te maken met René en meer te weten te komen over de rol die hij op zich heeft genomen.

Het Ondersteuningsnetwerk

Het Ondersteuningsnetwerk helpt agrarische ondernemers om hun plannen af te stemmen op omgevingsdoelen van de overheid. Tegelijkertijd biedt dit netwerk hulp bij het vinden van een weg in de wereld van regels en procedures. Doel is om samen te zoeken naar kansen die zowel de ambitie van de ondernemers als die van de overheid verder helpen. Deze aanpak heeft de afgelopen jaren al geleid tot het oplossen van verschillende knelpunten en heeft boeren geholpen hun bedrijven toekomstbestendig te maken.

Agrarische ondernemers kunnen bij het Ondersteuningsnetwerk terecht voor:

  • Onafhankelijke gesprekspartners.
  • Het stellen van vragen over overheidsbeleid, regelgeving en subsidies.
  • Het leggen van verbindingen tussen boeren, overheden en andere betrokken organisaties om beweging te brengen in de landbouwtransitie.

Frisse blik van een kersverse ambtenaar

René Poodt werkt sinds eind 2024 bij het Ondersteuningsnetwerk en ziet goede mogelijkheden om iets voor boeren te kunnen betekenen. In het gebied Strabrechtse Heide gaat hij met een frisse blik aan de slag om boeren te helpen met hun toekomstplannen.

Verschil maken

De overheid is voor René een nieuwe omgeving, maar een bewuste keuze. Opgegroeid op een melkveebedrijf in Herwen heeft hij na zijn studie bedrijfskunde in Twente altijd bij verschillende bedrijven in de melkveehouderij sector (Lely, DLV Advies, CRV) gewerkt. “De klantgerichtheid, innovatie en drive om te groeien trokken me altijd aan tot het bedrijfsleven. Maar gezien de toenemende druk op de melkveehouderij in Nederland, geloof ik dat ik nu vanuit een overheidsrol meer verschil kan maken voor de sector,” aldus René.

Passende oplossing

Zijn drijfveer is om boeren te helpen een beter perspectief te bieden in samenhang met hun omgeving. Dit perspectief kan variëren van doorontwikkeling en extensivering tot verplaatsing, verbreding of eventueel ook bedrijfsbeëindiging en het opstarten van andere initiatieven. Volgens René is iedere situatie uniek. “Het belangrijkste is dat boeren geholpen worden met een oplossing die bij hen past en waarmee ze weer een toekomst voor zichzelf zien. Ik merk dat er een enorme behoefte is aan duidelijkheid en dat er een groeiende bereidheid is om alternatieven te overwegen. Dat geeft hoop op het zetten van stappen voor zowel boeren als overheid.”

Nu is het moment om kansen te verkennen

De samenwerkingspartners willen in deelgebieden rondom de Strabrechtse Heide het gesprek aan gaan met boeren. Wat zijn de kansen en uitdagingen in dat specifieke deelgebied? Samen denken de betrokkenen na over mogelijke oplossingen voor de overheidsopgaven die er liggen. Boeren die aangeven verder te willen praten, kunnen daarna individueel in gesprek met René om te bespreken welke stappen nodig zijn om de plannen te realiseren. Het Ondersteuningsnetwerk helpt dan bij het leggen van de juiste verbindingen met mensen en organisaties om de plannen daadwerkelijk te kunnen uitvoeren.

“Ik heb er ontzettend veel zin in om samen met boeren te werken aan oplossingen die voor hen echt van betekenis zijn,” zegt René. Hij hoopt dat zoveel mogelijk boeren de kans grijpen om mee te doen en in gesprek te gaan. “De overheidsopgaven zijn groot. De noodzaak is hoog om aan de slag te gaan en hiervoor is vaak ook budget te vinden. Dit is een uitgelezen moment om als boer je kansen te verkennen en de toekomst van je bedrijf vorm te geven.”

 

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen