Interactief kunstproject ‘Synocene’ brengt mensen, natuur en technologie samen

13-11-2024
207 keer bekeken

Hoe kan kunstmatige intelligentie een rol spelen in de relatie tussen mensen en niet-mensen? Kunstenares Marina Wainer wil met haar interactieve kunstproject ‘Synocene’ mensen, natuur en moderne technologie samenbrengen.

Jong en oud kan tussen 10 en 15 december gratis deelnemen aan een bijzondere workshop, in en om het Ulvenhoutse Bos.

De workshop bestaat uit een korte wandeling (maximaal 30 minuten) door het Ulvenhoutse Bos met een reflectiemasker op en het voeren van een chatbot-gesprek (indoor) met elementen uit de natuur, zoals bomen en water. De workshop duurt in totaal ongeveer 2,5 uur. De activiteiten zijn gratis en geschikt voor jong en oud.

De workshop vindt twee keer per dag plaats, om 10.00 en 14.00 uur. De startlocatie is Bos en Beek groepsaccomodatie, Chaamseweg 29 in Ulvenhout. Er is parkeergelegenheid en bushalte Geerbroekseweg ligt voor de deur (bus 132 rijdt in 20 minuten vanaf station Breda). Er kunnen steeds maximaal tien personen deelnemen. Meld je als individu of groep aan via: synocene@gmail.com. Vermeld hierbij je voorkeur voor de dag en het tijdstip, je naam (of bij een groep de naam van de contactpersoon), e-mailadres en telefoonnummer.

Beleving en gesprek

Door de natuur en moderne technologie op een andere manier te laten beleven, hoopt Wainer dat het een gedachte of gevoel bij de deelnemers oproept. Om daarna het gesprek tussen mensen, maar ook tussen mens en niet-mensen te starten. Het uiteindelijke doel is om als deelnemer te kunnen reflecteren op de verbinding tussen mens, natuur en kunstmatige intelligentie.

Geluidsinstallatie

De workshops resulteren in geluidsopnamen (met toestemming van de deelnemers) die uiteindelijk samenkomen in de 360° geluidsinstallatie ‘Synocene’. Deelnemers aan de workshops kunnen dus later hun eigen geluid terug horen, samengevoegd met natuurlijke én kunstmatig ontstane geluiden. Dit alles in een minimalistische ruimte, waardoor het geluid optimaal beleeft wordt. Waar de installatie in Nederland komt te staan, is nog niet bekend. Houd hiervoor de lokale media in de gaten.

Meer informatie

Wainer kiest voor haar werk Natura 2000-gebieden uit en reist zo met haar installatie ‘Synocene’ heel Europa door. Eerder deed ze Ierland aan en tot eind september 2024 bevond de installatie zich in Brussel. Kijk voor meer informatie over Synocene op Synocene - beyond the Anthropocene – iMAL.

VOICE

Synocene ontvangt financiering van een Horizon Europe-project genaamd VOICE. Via door kunstenaars geleide interventies (ATSI's) moedigt VOICE de betrokkenheid van burgers aan om lokale en regionale milieu-uitdagingen effectief aan te pakken. Bezoek de projectwebsite of sociale mediakanalen (LinkedIn, Instagram) voor meer informatie over de VOICE-gemeenschap.

 

 

Gefinancierd door de Europese Unie. De weergegeven standpunten en meningen zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of HADEA. Noch de Europese Unie, noch de subsidieverlenende autoriteit kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen