Een aantal van onze partners schreef over de vele regenval, en hoe dat invloed heeft op het water, de grond, de landbouw en de inwoners van onze gebieden.
-
In het werkgebied van waterschap De Dommel viel de afgelopen 8 maanden 90% meer regen dan normaal. Door de hoge grondwaterstanden is het Dommelgebied nu extra gevoelig voor stortbuien: het water trekt niet meer de bodem in en zorgt direct voor overlast. Lees verder op de website van waterschap De Dommel
-
De ZLTO maakt zich grote zorgen om de grote impact van deze natte periode op het werk van de boeren. Akkers en weiden staan blank, de bodem kan de enorme waterhoeveelheden niet meer absorberen. Lees verder op de website van de ZLTO.
-
In het werkgebied van waterschap Aa en Maas viel de afgelopen maanden 54 volle emmers meer regen dan normaal. In het gebied worden maatregelen genomen, maar het beste medicijn blijft een langere droge en zonnige periode. Lees verder op de website van waterschap Aa en Maas.
-
De provincie Noord-Brabant, waterschap De Dommel en waterschap Brabantse Delta schrijven in een brief aan de deltacommissaris dat ze zich grote zorgen maken over de kwetsbaarheid voor overstromingen en wateroverlast. Volgens de organisaties is er meer ruimte nodig voor Brabantse zijrivieren en -beken van de Maas. Lees verder op de website van de provincie Noord-Brabant.
-
Door klimaatverandering krijgt Brabant steeds vaker te maken met periodes van overvloedige regen, maar ook van droogte en weersextremen zoals piekbuien en hittegolven. Waterschap Aa en Maas liet een onderzoek doen naar hoe Brabanders kijken naar de invloed van klimaatverandering op hun woonomgeving. Lees meer over het onderzoek op de website van waterschap Aa en Maas.
Deze thematiek is onderdeel van de opgaves waar de groenblauwe gebiedsgerichte aanpak zich mee bezig houdt. Overheden, natuurorganisaties en de agrarische sector brengen hier samen met de mensen en organisaties in het gebied bodem, water en lucht op orde. Dat is van belang voor de natuur, het landschap, de landbouw en de gezondheid van de mensen. Het landelijk gebied in Brabant gaat daarvoor de komende jaren flink veranderen. Bij de gebiedsgerichte aanpak worden mogelijkheden gezocht om ruimtegebruik slim te combineren en zo bij te dragen aan een sterkere natuur, voldoende en schoon water, een goede bodem en de toekomst van de landbouw.