Terugblik voorjaarsexcursie Ulvenhout 15 mei 2024

04-07-2024
64 keer bekeken

Op woensdagavond 15 mei jl. organiseerde Staatsbosbeheer een unieke voorjaarsexcursie in het Ulvenhoutse Bos. De excursie was uniek, omdat deelnemers onder begeleiding van medewerkers van Staatsbosbeheer toegang hadden tot delen van het bos die normaalgesproken afgesloten zijn voor het publiek.

Hoge opkomst 

Ondanks de vele regen nemen er bijna 40 mensen deel aan de excursie. Naast buurtbewoners waren er ook natuurliefhebbers van wat verder weg, onder andere uit Waalwijk en Zutphen. Zij kwamen speciaal om de zeldzame planten die in het Ulvenhoutse Bos groeien, met eigen ogen te kunnen zien.  

Een boswachter en een ecoloog namen de deelnemers twee uur lang mee door het bos. Bevlogen vertelden zij over de planten en dieren die in het bos leven. Wist je bijvoorbeeld dat vijf van de zes in Nederland voorkomende spechtensoorten te vinden zijn in het Ulvenhoutse Bos? Er werd ook stilgestaan bij de werkzaamheden in het bos. 

Werkzaamheden beheer 

Tijdens de excursie was er ruimte om vragen te stellen. Een van de vragen die naar voren kwam was: “Waarom worden in het bos bomen gekapt?” Het antwoord is dat dit soort werkzaamheden nodig zijn voor het vergroten van de biodiversiteit en het behoud van een aantal unieke plantensoorten in het Ulvenhoutse Bos. Naast het kappen van bomen, voert Staatsbosbeheer ook andere beheerwerkzaamheden uit die hier belangrijk voor zijn. Bijvoorbeeld het bestrijden van ongewenste exoten zoals de Aziatische duizendknoop en de aanplant van inheemse bomen. Daarnaast is het essentieel om verdroging en stikstofdruk aan te pakken. Die uitdagingen worden integraal opgepakt in de gebiedsgerichte aanpak Ulvenhoutse Bos.  

Acaciadreef 

Kers op de taart van de excursie was het bezoek aan de Acaciadreef. Een deel van die dreef is jaarrond afgesloten ter bescherming van de bijzondere planten witte rapunzel en knikkend nagelkruid. De witte rapunzel stond nog net in bloei! Een mooie afsluiting van een geslaagde excursie. 

Afbeeldingen

Bekijk ook

 

Contact

Neemt u voor vragen, opmerkingen, tips of ideeën gerust contact op.

Contact opnemen ›

 

 
Cookie-instellingen