Luuk van Wezel, een sleutelfiguur in dit project, deelt zijn visie op de impact op de agrarische sector.
ZLTO heeft een heldere strategie ontwikkeld die is gericht op het creëren van vijf energy hubs in de regio. ‘In de agrarische sector wordt veel energie geproduceerd. We zijn al een tijdje energieneutraal en produceren meer dan we nodig hebben’, zegt Van Wezel, projectleider Klimaat & Energie bij ZLTO.
Dit overschot aan energie biedt volgens Van Wezel een unieke kans voor de sector. In plaats van deze energie verloren te laten gaan, kunnen boeren hun surplus delen met lokale bedrijven die niet in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien.
Een belangrijke stap in deze ontwikkeling is de recente samenwerking tussen ‘om | nieuwe energie’ en de coöperatie Energie Handelsplatform Roosendaal. Deze bestaat uit veertig bedrijven die via het platform hun duurzame energie kunnen delen.
‘De samenwerking met ‘om | nieuwe energie’ geeft ons de mogelijkheden om te groeien en lokaal duurzame energie ook lokaal te houden’, benadrukt voorzitter Martin Alderlieste van de coöperatie. Door deze samenwerking krijgen bedrijven de kans hun energieoverschotten tegen een goede prijs aan elkaar te verkopen.
Rol van batterijen
Een van de innovatieve oplossingen die in Roosendaal wordt geïmplementeerd is het gebruik van batterijen voor energieopslag. ‘Er is door agrarisch ondernemers in de coöperatie geïnvesteerd in batterijen om zonnestroom tijdelijk op te slaan’, legt ZLTO-projectleider Van Wezel uit.
Een batterij maakt het mogelijk overtollige energie te bewaren en op een later moment beschikbaar te stellen. Dit is vooral belangrijk in de zomermaanden wanneer de vraag naar energie midden op de dag vaak lager is dan de productie.
Dit lokale opslagmodel biedt financiële voordelen voor agrarisch ondernemers. Van Wezel geeft aan dat een batterij pas rendabel is wanneer er garanties zijn voor afname. ‘Door onderling afspraken te maken over prijzen, kunnen we ervoor zorgen dat de investering in opslag aantrekkelijk blijft’, stelt hij. Dit voorkomt dat boeren gedwongen worden hun energie tegen lage prijzen te verkopen wanneer er sprake is van een overschot.
De voordelen van de energy hub reiken verder dan alleen financiële winst. Het systeem biedt boeren de mogelijkheid actief deel te nemen aan de energietransitie. Door hun energie lokaal te delen, kunnen ze bijdragen aan een duurzamer systeem. ‘Het is belangrijk dat boeren kunnen profiteren van eerlijke prijzen en dat de waarde van hun energieproductie erkend wordt’, aldus Van Wezel.
Uitdagingen van netcongestie
Daarnaast speelt de Noord-Brabantse energy hub in op de uitdagingen van netcongestie. In Nederland zijn er momenten waarop de capaciteit van het elektriciteitsnet overbelast raakt, vooral tijdens zonnige dagen. Van Wezel: ‘In de zomer hebben we vaak meer productie dan vraag.’
Door lokaal te kijken naar de balans tussen energieopwekking en -afname, kunnen deze problemen worden opgelost. Dit helpt volgens de ZLTO-projectleider niet alleen de agrarisch ondernemers, maar ook lokale bedrijven die afhankelijk zijn van een stabiele energievoorziening.
ZLTO en Van Wezel zijn niet alleen gericht op Roosendaal; ze kijken ook naar andere regio’s om het model van de energy hub uit te breiden. ‘Via het Interreg project Circus willen we wat we hier hebben geleerd ook delen en opzetten in andere gebieden. De interesse in energy hubs groeit, vooral op bedrijventerreinen waar netcongestie een probleem vormt. Door lokale samenwerking kunnen boeren profiteren van eerlijke prijzen en een stabiele afzetmarkt.’
Van Wezel wijst op de waarde van kennisdeling: ‘We hebben een bijeenkomst gehouden in Boxtel om met geïnteresseerde ondernemers te delen wat we in Roosendaal hebben geleerd.’ Dit stimuleert volgens hem een bredere adoptie van duurzame energieoplossingen en versterkt de samenwerking binnen de agrarische sector.
De energietransitie brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Netcongestie en volatiele energiemarkten zijn twee belangrijke aandachtspunten. Directeur André Dippell van ‘om | nieuwe energie’ benadrukt de noodzaak van flexibiliteit in de aanpak. ‘Deze samenwerking biedt de ruimte om in te spelen op veranderingen en uitdagingen.’ De energy hub in Roosendaal kan dienen als een voorbeeld voor andere regio’s die willen innoveren in duurzame energie.
Efficiënter en duurzamer
In een tijd waarin de vraag naar duurzame oplossingen blijft toenemen, biedt de energy hub in Roosendaal een model voor de toekomst van de agrarische sector. Door de samenwerking tussen boeren, bedrijven en energiepartijen moet een efficiënter en duurzamer energiesysteem ontstaan.
Met de juiste ondersteuning en innovatieve ideeën kunnen agrarisch ondernemers volgens ZLTO niet alleen bijdragen aan de energietransitie, maar ook financieel profiteren van de mogelijkheden die deze biedt. De energy hub in Roosendaal is niet alleen een lokaal initiatief; het is een voorbeeld van wat mogelijk is als verschillende sectoren samenwerken voor een gezamenlijke toekomst.
Dit initiatief laat agrarisch ondernemers zien hoe ze hun rol in de energietransitie kunnen versterken. Het doel van de samenwerking tussen lokale boeren en bedrijven is dat een effectief systeem ontstaat voor het delen van duurzame energie. Een systeem dat niet alleen financieel voordeel oplevert, maar ook bijdraagt aan de verduurzaming van de regio. Innovatieve oplossingen en gezamenlijke inspanningen zijn essentieel voor een succesvolle energietoekomst, dat toont dit systeem volgens ZLTO aan.
Dit artikel is geschreven door ZLTO, partner van de groenblauwe gebiedsgerichte aanpak. Lees het artikel hier.