Kronkelende Aa
Door de gunstige weersomstandigheden kon aannemer Van Beers in De Kop flink meters maken. De luchtfoto laat goed zien hoe de Aa nu kronkelt door het gebied. Voorheen was het een rechte beek. Zodra de temperatuur weer oploopt en de natuur gaat groeien en bloeien, zal een dynamischer en natuurlijker landschap ontstaan.
Nieuwe poelen en een oeverzwaluwwand
Naast het grondwerk zijn de afgelopen tijd nog tal van andere werkzaamheden uitgevoerd. Zo zullen een aantal nieuwe poelen als rustplek gaan dienen voor kikkers en salamanders. Vormt een nieuwe oeverzwaluwwand in het voorjaar een goede broedplek voor oeverzwaluwen. En zorgt een nieuwe wandelbrug over de Aa ervoor dat mensen het gebied straks beter kunnen bereiken.
In de gaten van deze wand bouwen oeverzwaluwen nestjes
Poelen dienen als rustplek voor kikkers en salamanders
Laatste werkzaamheden
Wat nog rest aan werkzaamheden voor dit jaar, is het planten van bomen in het gebied. Begin volgend jaar worden de natuurpercelen ingezaaid. En worden er een aantal recreatieve en informatieve voorzieningen aangebracht. De ingangen bij ’t Gulden Land worden bijvoorbeeld aangeduid met specifieke borden. En er komen informatieborden bij te staan met een plattegrond van het gebied.
Daarna zal het waterschap ’t Gulden Land even in de ruststand zetten.. tot een feestelijk oplevermoment!
Lees hier nog eens terug wat het waterschap allemaal doet
Samenwerking
De herinrichting van ’t Gulden Land is een samenwerkingsproject van Waterschap Aa en Maas, gemeente Laarbeek en gemeente Helmond. Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van provincie Noord-Brabant en Groen Ontwikkelfonds Brabant. Het is een van de vele uitvoeringsprojecten in Brabant.
Meer weten?
Bekijk de projectpagina van 't Gulden Land
Dit artikel is geschreven door Waterschap Aa en Maas, partner van de groenblauwe gebiedsgerichte aanpak. Lees het artikel hier.