In vertrouwen behandeld
De vragen die omgevingsmanager Eddy en het netwerk binnenkrijgen zijn heel divers. Ze gaan over zaken zoals het pachten van land en het plaatsen van bouwwerken. Of bijvoorbeeld over hoe agrarische ondernemers hun grondbeheer kunnen aanpassen om de natuur te ondersteunen. Sommige ondernemers willen weten of ze stukken land met anderen kunnen ruilen, bijvoorbeeld om de stikstofuitstoot te verlagen.
Er zijn ook agrarisch ondernemers die overwegen met hun bedrijf te stoppen of te verplaatsen vanwege de huidige uitdagingen. Zij kloppen bij Eddy en het netwerk aan omdat ze nieuwsgierig zijn naar de toekomstplannen voor bepaalde stukken grond. Of ze zijn benieuwd naar wat er met hun land gebeurt als het natter wordt doordat het grondwaterpeil omhoog gaat.
Persoonlijke ondersteuning
“We merken dat er veel onduidelijk blijft voor de ondernemers. Enerzijds is er volop besef dat er verandering komt, maar de duidelijkheid op bedrijfsniveau is er nog niet.” vertelt Eddy. De LBV- en LBV-plus regelingen zijn ondertussen opengesteld, maar er is geen nationaal Landbouwakkoord. Dat maakt het voor de ondernemers lastig om met een bedrijfsplan te komen. “De onduidelijkheid geeft veel begrijpelijke emotie. Ondernemers hebben goede ideeën, maar lopen op allerlei vlakken – bijvoorbeeld vergunningen of financiën - vast. Daardoor hadden we meer vragen verwacht.” Eddy en het ondersteuningsnetwerk PLUS bieden persoonlijke ondersteuning wanneer ondernemers vastlopen. Ze proberen hen te helpen bij het vinden van oplossingen, voor zover het ontbreken van rijksrichtlijnen dit toelaat.
Aanpak piekbelasting
De recente aankondiging van de landelijke aanpak piekbelasting heeft aandacht getrokken. Eddy merkt op: “Ondernemers duiken erin en laten de ingebouwde regels en vergoedingen op zich inwerken. We verwachten dat de vragen gaan komen en ondernemers een beroep gaan doen op persoonlijke ondersteuning.” De provincie Noord-Brabant heeft hiervoor zaakbegeleiders klaar staan waar ondernemers een beroep op kunnen doen. Zij helpen bij vragen over de regelingen en het uitwerken van een plan voor de toekomst. Indien nodig, schakelen zij hulp in van gespecialiseerde experts binnen het netwerk, zo ook het ondersteuningsnetwerk PLUS.
Uitdagingen aanpakken
Het werk van een omgevingsmanager kan ingewikkeld zijn. Eddy erkent dat er nog veel onduidelijkheden zijn op het gebied van wet- en regelgeving en dat elke vraag op dit moment een uitdaging vormt. Desondanks is hij optimistisch. “Ik hoop dat er het komende half jaar een stormvloed aan vragen en ideeën loskomt” zegt hij. “Er zal mogelijk nog lange tijd veel onduidelijk blijven, maar belangrijke knelpunten moeten we voorleggen aan invloedrijke en besluitvormende organen. We raden dan ook aan om dilemma’s met ons te delen.”
Over het Ondersteuningsnetwerk PLUS
Het ondersteuningsnetwerk PLUS is een samengestelde groep van professionals, waaronder vertegenwoordigers van de gemeenten Asten en Deurne, Waterschap Aa en Maas, het coördinatieteam Grond van provincie Noord-Brabant, onafhankelijk omgevingsmanager Eddy Boudewijns en onafhankelijk coördinator Sandra Borremans. Zij delen wekelijks updates en werken samen aan het beantwoorden van vragen en zoeken naar oplossingen. Eddy benadrukt de kracht van dit netwerk: “We ondersteunen en creëren ondernemersperspectief op gebiedsniveau en individueel niveau, waarbij we de integrale doelen van gebiedsgerichte aanpak Vitale Peel voor ogen houden.”
Eddy en het ondersteuningsnetwerk PLUS staan klaar om te helpen en ondersteunen bij vragen of ideeën. Samen met ondernemers en bewoners streven ze naar een gezonde, (be)leefbare en vitale Peel.
Omgevingsmanager Vitale Peel