Brabant maakt biobased bouwambities waar

30-06-2023
57 keer bekeken

22 juni is de eerste woning met door lokale boeren geteelde natuurlijke grondstoffen geïsoleerd. In Brabant werken diverse partijen binnen het project ‘Zuidoost-Brabant Verbouwt Natuurlijk Samen’ aan het stimuleren en toepassen van meer lokale en natuurlijke grondstoffen in de Brabantse woningbouw.

Onder leiding van Rabobank, provincie Noord-Brabant en het landelijke transitieprogramma Building Balance wordt in Brabant gebouwd aan diverse ketens ‘van land tot pand’. Die houdt in dat de agrarische sector natuurlijke grondstoffen kan telen die verwerkt worden tot biobased bouwmaterialen. In het project ‘Zuidoost-Brabant Verbouwt Natuurlijk Samen’ sloegen boeren, bouwers en dertien woningcorporaties dit voorjaar de handen ineen en zetten de schop in de grond om tot een haalbare en schaalbare samenwerking te komen.

De akker op

Jelle Bluemink, hoofd Bouwregelgeving en Bouwkwaliteit van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, kwam naar Brabant om het eerste succes van de keten in de praktijk te aanschouwen. Hij bezocht samen met de ketenpartijen een van de aangesloten akkerbouwers die onder andere graan en vezelhennep teelt. Het graanstro wordt ingezet voor inblaasisolatie en de vezelhennep wordt verwerkt tot isolatiewol.

Lees het hele artikel op Brabant.nl.

Afbeeldingen

Bekijk ook

 

Contact

Neemt u voor vragen, opmerkingen, tips of ideeën gerust contact op.

Contact opnemen ›

 

 
Cookie-instellingen