De locatie was aangekleed met informatieposters per thema en experts met uiteenlopende disciplines stonden klaar om vragen van bezoekers te beantwoorden of over de voorstellen in gesprek te gaan. Het Koetshuis was de hele namiddag en avond drukbezocht door geïnteresseerden uit de omgeving. In de gesprekken die zijn gevoerd, was de grote mate van betrokkenheid en verbondenheid van de mensen met het bos voelbaar. Dat maakte de maatschappelijke waarde en betekenis van het bos nog duidelijker.
Wensen en behoeften voor de toekomst
Met deze bijeenkomst wilden we de bezoekers informeren over de opgaven van het bos en mogelijke oplossingen, maar we wilden vooral ook met hen in gesprek gaan. Dat is gelukt. We hebben interessante en waardevolle suggesties, opmerkingen en vragen gekregen. Op dit moment zijn we bezig de inbreng te verwerken. Wat past in het voorgestelde programma, wat heeft extra aandacht nodig en welke zaken vragen om een betere onderbouwing of heroverweging. Later volgt nog een terugkoppeling van hoe we de inbreng oppakken. De antwoorden op de (veel)gestelde vragen, publiceren we binnenkort ook op deze website.
Balans tussen kosten en baten
De komende tijd gaan we verder met het uitwerken van het verwachte effect van de mogelijke maatregelen. We kijken dan niet alleen naar welke positieve resultaten we verwachten op gebied van natuurbehoud, maar ook naar welke maatschappelijke impact een maatregel kan hebben en welke kosten eraan verbonden zijn. Met die kennis kunnen de betrokken en verantwoordelijke bestuurders een betere afweging maken over welke maatregelen we uiteindelijk gaan nemen. We willen vooral samen kijken hoe de opgaven voor natuurherstel en de maatschappelijke rol van het bos zo goed als mogelijk zijn te verenigen of op te vangen.
Planning komende tijd
Dit alles willen we zorgvuldig doen en dat vraagt tijd. Na de zomer verwachten we ver genoeg te zijn met de uitwerking van de mogelijke maatregelen om hier keuzes in te kunnen maken. We zullen in de voorbereiding naar die uitwerking de voorstellen ook delen en bespreken met de mensen en organisaties uit de omgeving van het bos en ander belangstellenden. Onze ambitie is om het Ulvenhoutse Bos en het omliggende gebied toekomst- en daarmee ook klimaatbestendig te ontwikkelen tot een aantrekkelijk woon-, natuur- en groengebied waar ruimte is voor duurzaam agrarisch ondernemerschap én voor recreatie. Op die manier kan iedereen blijven genieten van dit bijzondere gebied.
Contact
Mocht u nog vragen, opmerkingen of ideeën hebben, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan ook rechtstreeks via ulvenhoutsebos@ggagroenblauw.nl. Als u op de hoogte wilt blijven van de voortgang en nog geen abonnee bent van onze nieuwsbrief, kunt u zich via dit formulier hiervoor aanmelden.