Uniek en waardevol bos
Het Ulvenhoutse Bos is een van de oudste bossen van Nederland. Uniek aan het bos is dat water van de hogere plekken de grond in sijpelt en dan in de lagere delen weer naar boven komt als kwelwater. Dit water is van bijzondere kwaliteit omdat er veel kalk in zit. Mede daardoor staan er bijzondere combinaties van bomen en planten in het bos. Die natuur is waardevol en daarom Europees beschermd met de Natura 2000-status.
Maar het gebied staat onder druk door verdroging, intensief gebruik en te veel stikstof. Uiteindelijk wordt zo de beschikbaarheid van voldoende en schoon water, voedsel en energie onzeker en zijn we kwetsbaarder voor bijvoorbeeld droogte, extreme buien en langdurige regenval. Daarom moeten we maatregelen nemen die de bodem, het water en de lucht in en rondom het Ulvenhoutse Bos verbeteren.
Gebiedsgerichte aanpak
Het herstellen van de natuur, de belangen van agrariërs, maar ook de wensen voor meer woningen, bedrijven, een goede bereikbaarheid en recreatie lijken soms niet met elkaar samen te gaan. We moeten samen moeilijke keuzes maken. Dit vraagt om een samenhangende, gebiedsgerichte aanpak, waarin ondernemers, overheden, maatschappelijke organisaties en inwoners samen het gebied vormgeven.
Op de hoogte blijven?
Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rond gebiedsgerichte aanpak in en rondom het Ulvenhoutse Bos en de mogelijkheden om hierover mee te denken en praten? Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief. Heeft u nu al vragen, opmerkingen of ideeën? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen via ulvenhoutsebos@ggagroenblauw.nl.